søndag 28. desember 2014

19.10.13. Smak av Finnmark


Vertsskap: Merete og Kristian

Forrett: Marinert kongekrabbe med hvitløksmajones

  • kongekrabbeklør
  • 200 g mykt smør 
  • 1/2 -1ts finhakket chili 
  • 1 1/2 ts finhakket frisk ingefær
  • 1-2 fedd hvitløk
  • Saft og skall av 1 lime

Sett ovnen på 200 grader. Bruk en saks og klipp i skallet på kongekrabbe klørne (ukokte) på langs. Del dem i biter på ca 10 cm. Legg de halve klørne på et stekebrett med skallet ned.

Pisk smøret lett og luftig tilsett finhakket chili, ingefær, hvitløk, saft og skall fra lime.

Smør kryddersmøret over krabbekjøttet. Gratiner kongekrabbene i ovnen på 200 grader i 6-8 minutter. Mens klørne er i ovnen, lager du majones/ aioli.
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 2eggeplommer
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 1/2 dl nøytral olje 
  • 1 dl solsikkeolje
  • 1/4 ts salt
  • pepper

Finhakk /knus hvitløk og rør sammen med eggeplommer og sitronsaft. Rør inn oljen i en tynn stråle til du får en tykk "majones". Smak til med salt og pepper. Serveres med godt brød, gjerne focaccia

 

Hovedrett: Finnbiff

  • 1,5 kg finnbiff
  • 3 Løk
  • 800 g sopp
  • Smør til steking
  • 4 ss Hvetemel
  • 4-5 dl vann
  • 2 bokser seterrømme
  • 3 dl fløte
  • 18 Einebær
  • 3 ts Timian, tørket
  • 9 skiver Brunost
  • 3 ts salt
  • 1,5 ts pepper

Hakk løken og stek den gyllen. Kok ut pannen og ha løk og sjy i en gryte der alt kan samles etterhvert som det blir ferdig. Brun smør og stek det fremdeles halvfrosne kjøttet porsjonsvis i pannen til det er helt tint og får farge.Kok ut pannen med litt vann mellom hver gang. Rens og skjær soppen i skiver og stek den gyllen i smør før den tilsettes gryten. Ha i knuste einebær og timian. Rist melk og vann til jevnlig. Tilsettes i en tynn stråle og rør det inn.La gryten småkoke 10 minutter. Spe med rømme og fløte og smak til med brunost. Når dette gjøres skal det ikke koke, men trekkes. 

Potetstappe

  • 2 kg skrelte potet
  • 4 dl melk
  • 6 ss smør
  • salt
  • hvit pepper

Velg en type poteter som er melne.Skrell potetene og skjær dem i jevnstore stykker så de koker fortere. Kok i vann uten salt til stykkene er myke, etter 10-15 minutter.Hell av vannet og mos potetene. Spe med varm melk til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Rør til slutt inn smør.

Rørte tyttebær
  • 0,5 kg tyttebær
  •  3 dl sukker

Skyld eventuelt tyttebærene og sil veldig godt av. Ha tyttebær og sukker i en bolle. Rør rundt med en visp eller sleiv. Pass på at du knuser noen bær, men også lar en del forbli intakte. Du behøver ikke røre til alt sukkeret er oppløst. Gi det litt tid så vil sukkeret automatisk løse seg opp.

Tilberede rosenkål: skjær av de brune rotendene og fjern eventuelt brune og gule blader. Dampes på rist i ca 5 minutt.
 

Dessert: Multeterte med kaffeiskrem

  • 1dl sukker
  • 2 dl kremfløte
  • 6 dl multer
  • evt. 1ts hakket frisk rosmarin (kan sløyfes)
  • 8 plate butterdeig (10x10 cm)
  • 6 dl vaniljeis
  • 16 stk kaffebønner
  • 16 blad frisk mynte til pynt

Knus 8 kaffebønner i en morter eller kvern og bland inn i isen. Sett kaldt. Rist resten av kaffebønnene i en stekepanne. Avkjøl.

Ha sukker i en teflonpanne og smelt til det er brunt. Ha i fløten og kok til en tykk saus. Avkjøl. Vend inn multer og evt. rosmarin i sausen og fordel blandingen på butterdeigsplatene. Stek tertene i ovn på 225 grader C i 8-10 min. Pynt tertene med kaffebønner og mynteblader og server med is til.

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar