søndag 28. desember 2014

18.10.14


Vertskap: Merete og Kristian
 
Forett 1: Crostini med dillkrem og røkt laks

  • 8 skiver bagette
  • litt olivenolje
  • 150 g røkt laks, finhakket
  • 8 skiver røkt laks
  • 200 gram smøreost
  • 2-3 ss sitronsaft
  • 2 ss finhakket dill (eller mer)
  • nykvernet sort pepper
  • sitronskiver til pynt
Drypp litt olivenolje over bagetteskivene og rist dem på begge sider i en grillpanne eller stekepanne, til de er sprø. Rør sammen smøreost og sitronsaft, til du får en jevn blanding. Tilsett finhakket laks og dill og vend det hele forsiktig sammen. Smak til med pepper, og eventuelt mer dill/sitronsaft dersom det er nødvendig. Fordel dillkremen oppå bagetteskivene og pynt med lakseskive, sitron og dill.

 
Forett 2: Kamskjell med tomatsalsa og sweet chilisauce

  • 8 store kamskjell
  • 2 fedd hvitløk, delt i to på langs
  • nøytral olje til steking, feks solsikkeolje
  • 2 ss smør til steking
  • 4 tomater eller 12 cherrytomater
  • 1rødløk
  • ca 1/2 rød chili, finhakket
  • 1/2 squash
  • 2-3 vårløk
  • 4 ss god olivenolje
  • 2 ss rødvinseddik
  • sweet chilisauce


Skold tomatene og fjern skinnet. Del tomaten i to, fjern frøene og finhakk tomatkjøttet. Finhakk også chili, rødløk, squash og vårløk, og ha det hele i en liten bolle. Rør inn olivenolje og rødvinseddik og la salsaen trekke i minst 30 minutter.

Skjær et «rutemønster» på hver side kamskjellet. Varm opp stekepannen og ha i olje og hvitløksfeddet. Stek kamskjellene slik at de får en en lett gyllen skorpe. Tilsett smøret og trekker panna til side. La smøret smelte mens skjellene godgjør seg i panna. Snu deretter kamskjellene, sett stekepannen tilbake på plata og stek til skjellene får en stekeskorpe på den andre siden også. Fordel tomatsalsaen på tallerkener og legg et kamskjell  oppå. Dander litt sweet chilisauce ved siden av og server med toast.

 Hovedrett: Braisserte lammeskanker med mandelpotetpurè

  • 8 lammeskanker
  • salt og nykvernet sort pepper
  • 1 ½ rød chil, finhakket
  • 4 ss frisk rosmarin, finhakket
  • 2 ts korianderfrø
  • 2 ts tørket oregano
  • 4 ss hvetemel
  • smør til steking

Gni inn lammeskankene med salt og pepper. Støt korianderfrøene i en morter. Bland krydder, urter og chili på en tallerken og rull skankene i krydderblandingen. Gni resten inn i kjøttet slik at mesteparten av krydderet fester seg på skankene. Ha deretter hvetemelet på tallerkenen og rull skankene i melet, slik at mesteparten er dekket. Stek skankene på alle sider i smør i varm jerngryte. Ta opp lammeskankene av gryta og legg til side.

Sausen
  • 12 gulrøtter, i staver
  • sellerirot, i terninger
  • 16 sjalottløk, delt i 4 båter
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 8 ss basamicoeddik
  • 6 dl hvitvin
  • 8 bokser hermetiske tomater (hele)
  • salt og nykvernet sort pepper

Fres alle grønnsakene noen minutter i gryta. Tilsett balsamicoeddiken og la den koke nesten inn. Tilsett hvitvinen og hermetiske tomater, og kok opp. Legg i lammeskankene, ha på lokk og sett gryta i stekovnen. Stekes ved 150 grader i ca 2-2,5 timer, avhengig av størrelsen på skankene. Juster litt på lammeskankene et par ganger underveis. Ta deretter lokket av gryta og la det steke i ytterligere 30 minutter. Skankene er ferdige når kjøttet løsner fra bena. Smak til med salt og pepper. Tilsett eventuelt grovhakket basilikum ved servering

Mandelpotetpurè

  • 2 kg mandelpoteter
  • 4 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 dl kremfløte, matfløte eller H-melk
  • 8 ss smør
  • salt og nykvernet hvit pepper

 Skrell mandelpotetene og kok dem møre i usaltet vann. Tøm av vannet og la potetene stå litt slik at eventuelt restvann fordamper. Mos potetene, og rør inn fløte, smør og hvitløk. Smak til med krydder, og server.

 

Dessert: Smuldrepai med epler og bær
  • 100 g smør, i terninger
  • 75-100 g brunt sukker
  • 1 ts ekte vaniljesukker
  • 100 g hvetemel
  • 50 g havregryn
  • 50 g mandler, hakket
  • 2-3 epler, i terninger
  • 100 g frosne bringebær
  • 100 g frosne blåbær
Kjør smør, sukker og vaniljesukker i kjøkkenmaskinen. Tilsett havregryn, hvetemel og hakkede mandler, og rør godt sammen. Smør en stor ildfast form.  Ha i eplebitene og bærene, og fordel smuldredeigen over. Stekes ved 200 grader i 20-30 minutter, til frukten er myk og kaketoppingen er sprø og gyllen. Serveres lun med vaniljeis.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar